"Demokracia" izraelite: Deputeti përjashtohet nga Parlamenti pasi e quajti gjenocid në Gaza
Në atë që bota perëndimore këmbëngul ta quajë "demokracia e vetme në Lindjen e Mesme", zërat e paktë kritikë të ngritur kundër veprimeve gjenocidale të shtetit të tyre po shtypen me dhunë. Kjo i ndodhi Ofer Kasifit, një anëtar i partisë Hadash, e cila e përcakton veten si jo-sioniste.
Në fjalimin e tij para Knessetit, Kasif tha se Izraeli po kryen gjenocid në Rripin e Gazës, duke përmendur një lëvizje njohjeje që po fiton terren ngadalë dhe me mundim edhe midis një pakice intelektualësh hebrenj.
Kjo është një fjalë e ndaluar brenda selisë së pushtetit izraelit, ku Kasif u sfidua dhe u ndërpre fillimisht nga disa parlamentarë nga parti të tjera politike, dhe më pas u mor pa u lejuar të përfundonte fjalimin e tij.
Ofer Kasif u përjashtua nga Knesseti, parlamenti njëdhomësh i Izraelit, të hënën, më 4 gusht.
Deputeti po lexonte një fjalim në përkujtim të "masakrës së Shefaramit" njëzet vjet më parë, në të cilën një ushtar izraelit qëlloi brenda një autobusi, duke vrarë katër arabë izraelitë.
Në fjalën e tij, Kassif citoi një intervistë me David Grossman në “La Repubblica”, në të cilën shkrimtari izraelit pranoi se ajo që Izraeli po kryen në Gaza është gjenocid.
Sapo deputeti përmendi fjalën "gjenocid", zëra mospajtues filluan të ngriheshin kundër tij, duke e nxitur të mos e përdorte termin në Parlament.
Kassif vazhdoi të fliste për rreth një minutë, ndërsa britmat ndaj tij u intensifikuan dhe salla u tensionua.
U thirr një roje sigurie, i cili lëvizi mikrofonin në të cilin po fliste Kassif dhe më pas e nxori deputetin jashtë sallës.
Kjo nuk është hera e parë që Ofer Kassif, i cili për më shumë se një vit ka akuzuar vendin e tij për gjenocid, është larguar nga Knesseti për shkak se ka folur kundër gjenocidit të vazhdueshëm në Gaza.
Herën e fundit ishte korrikun e kaluar, kur ai u pezullua nga aktiviteti parlamentar për shkak se kishte sfiduar gjenocidin në Gaza dhe fushatën ushtarake të Izraelit në Iran gjatë Luftës Dymbëdhjetë Ditore.
Pak më parë, udhëheqësi i Hadashit, Ayman Odeh, ishte gjithashtu subjekt i procedurave për sfidimin e politikave izraelite, duke çuar në një mocion për shkarkim nga detyra kundër tij, i cili në fund u refuzua.
Censura izraelite ka goditur edhe median, siç ka ndodhur me transmetuesin katarian “Al Jazeera” dhe gazetën izraelite të krahut të majtë “Hareetz”.
Në përgjithësi, ajo që Perëndimi e quan "e vetmja demokraci në Lindjen e Mesme" ka shumë pak të bëjë me demokracinë.
Ndër rastet më të habitshme që bien ndesh me këtë narrativë janë ligjet që u mohojnë palestinezëve të drejtat që meritojnë, duke përfshirë vendosjen e kontrolleve të rrepta mbi marrëdhëniet e tyre romantike.
Pastaj është ligji mbi shtetësinë dhe hyrjen në Izrael, i njohur edhe si "ndalim i ribashkimit familjar",
sipas të cilit asnjë shtetas i huaj nga Rripi i Gazës ose Bregu Perëndimor nuk mund të hyjë në Izrael ose të marrë shtetësi, përveçse për arsye pune ose shëndetësore të provuara.
Ndoshta më kontradiktori, megjithatë, është i ashtuquajturi Ligji i Kombit, i cili e përcakton Izraelin si atdheun historik të popullit hebre, ndërsa njëkohësisht minon konceptin e një shteti demokratik:
nëse shteti është hebre, ai nuk mund të jetë demokratik, sepse barazia nuk mund të ekzistojë brenda tij.
Dhe nëse është demokratik, nuk mund të jetë hebre, pasi një demokraci nuk jep privilegje bazuar në origjinën etnike, e lëre më në fe.
Burimi; shkrojtur nga Dario Lucisano
U diplomua me nderime në Shkencat Filozofike nga Universiteti i Milanos
Krijoni Kontakt